dissabte, 31 d’octubre del 2009

Sentiment de pertinença a Catalunya


Algunes dades rellevants del BOP (Baròmetre d’Opinió Política) del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió), a la pregunta nº25 de l’enquesta que es va fer el Juliol de 2009. A la següent pregunta: amb quina de les següents frases se sent més identificat/ada? Entre elles: només espanyol, només català, d’un més que d’un altre o d’ambdós per igual.

Els resultats: el 6% dels enquestats sobre un total de 2.000 persones, diu que se sent només espanyol. El 3,6% se sent més espanyol que català. El 42,3% se sent tan espanyol com català. El 27,7% s’identifica més català que espanyol i el 17,5% diu sentir-se només català. Per acabar, un 2,9% no sap o no contesta a la pregunta.

Les conclusions:
els que diuen sentir-se només espanyols i més espanyols que catalans (el 9,6%) són una minoria molt gran a Catalunya si ho comparem amb l’enquesta de l’any 1982, que ens mostra que el 23% dels enquestats se sentia només espanyol i el 9% se sentia més espanyol que català (Shabad, 1986). Veiem clarament que d’un 32% a un 9,6% hi va un bon tros, caldria preguntar-se el perquè d’aquesta desafecció envers l’Estat. Per altra banda, els que se senten només catalans o més catalans que espanyols sumen un 45,2%, una dada molt significativa ja que l’any 1982 només sumaven el 27% de la població (un 9% només català i un 18% més català que espanyol). Podem afirmar, per tant, que el sentiment catalanista s’ha incrementat molt en el últims 27 anys, concretament un 18,2%, provocat potser pel reemplaçament generacional i la desafecció amb la política espanyola. Per últim, caldria destacar que el 42,3% de la població se sent tant català com espanyol, una dada molt similar a la de l’any 1982, que fou un 41%.

Aquestes dades ens acosten a una sèrie de preguntes molt coents a les que intentarem donar resposta a mesura que puguem.

Hi ha un procés d’alienació per part de la societat catalana cap a l’Estat espanyol?

Salut!

6 comentaris:

Toni Rodon ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

It's in reality a nice and helpful piece of info. I'm haρpy that уou simply shared this helρful infoгmation with
us. Please ѕtay us uρ to date like this. Thаnks for
sharing.

Review my blog post ... what goes into nootropics
my website > how do nootropics work

Anònim ha dit...

Bé, aquesta és la meva primera visita al teu bloc! Som un grup de voluntaris i començar una nova iniciativa en una comunitat regional en el mateix lloc exacte. El teu bloc ens ha proporcionat informació valuosa per a treballar. Vostè ha fet una tasca meravellosa!

Anònim ha dit...

Ηοwdy! I sіmρly want to give you a big thumbs uρ fοr the great
іnformatіon you haνе got rіght hегe οn thіs ρost.
I'll be coming back to your blog for more soon.

My weblog ... http://www.lgtensunits.com/tens-7000-deluxe-dual-unit-review/

Anònim ha dit...

Үοu гeаlly make it seеm so еasy ωith
yоur presentatіon but I find thіѕ mаtter to be гeally
one thing whiсh I feеl I'd by no means understand. It sort of feels too complex and extremely broad for me. I'm taκing a look аheаd to youг subsequent post, I'll attempt to get the cling of it!

Here is my web page; Addison Tx Search Engine Optimization

Anònim ha dit...

Thаnks in favоr of ѕhаring such a nice thought, ρost іs
nice, thаts whу i hаve rеad it cοmрletеly

my ѕite - single family homes for rent mckinney